‘Er zijn meer dan genoeg lekkere alternatieven’

Van fervent vleeseter naar vegetariër

Patrick Klene en Ron van Drent werken allebei als infrastructuur beheerder bij team ICT en Functioneel beheer. Beiden zijn vegetariër. En toevallig allebei al zo’n zeven jaar. We hadden een leuk gesprek over de invloed van partners en kinderen, barbecueën, liefde voor dieren en gezondheid.

Vleeseters

Allereerst willen we natuurlijk weten waarom ze besloten om vegetarisch te gaan eten. Patrick was toen 41. Hij vertelt: ‘Toen ik ging samenwonen met mijn vriendin Ulrike at ik nog vlees. Zonder dat was mijn avondmaaltijd niet compleet. Voor haar was dat anders; zij heeft nooit veel vlees gegeten. Steeds vaker kwam het dierenleed ter sprake. Ze bekeek daar schokkende filmpjes over en daar hadden we het over. Ulrike wilde op een gegeven moment geen vlees meer eten en ik ben mee gaan doen. Onze twee dochters eten echter nog steeds vlees, dat vinden we prima.’

Huisdieren

Ron was 46 toen hij besloot om mee te doen met zijn dochter Annemarie. ‘Zij had op school een voorlichtingsfilm gezien over voedsel, dieren en stallen. Toen ze thuiskwam die dag, zei ze dat ze geen vlees meer wilde. Ze vond het zó zielig. En ik dacht: goed idee, ik doe met je mee. Want toen ik erover nadacht, vond ik het eigenlijk maar raar dat we bijvoorbeeld een koe opeten, terwijl we wel alles doen om onze huisdieren een mooi leven te geven.’ Op de vraag of zijn vrouw ook meteen meedeed, antwoordt hij ontkennend. ‘Nee, zij had wat tijd nodig om aan het idee te wennen. Nu zijn we alle drie gelukkige vegetariërs. Er zijn namelijk meer dan genoeg lekkere alternatieven voor vlees.’

‘Bij ons is alles wat op tafel komt biologisch, dat was het ook al voordat we kozen voor een vegetarisch leven’

Alternatieven

En dan doelen de heren opvallend genoeg niet op producten die bedoeld zijn om vlees te vervangen. Patrick: ‘Vleesvervangers eten wij eigenlijk steeds minder, we proberen juist creatief te zijn in de keuken. En voor op brood zijn er veel lekkere groentespreads en ik houd van pindakaas en humus. Ik eet trouwens wel eieren en kaas, want die vind ik nog erg moeilijk om te laten staan.’ Ron: ‘Vleesvervangers zijn vaak op basis van zuivel en soja en daar navigeer ik liever omheen. Onder andere peulvruchten staan bij ons regelmatig op het menu en ik eet ook kaas en eieren, naast natuurlijk veel groenten. Bij ons is alles wat op tafel komt biologisch, dat was het ook al voordat we kozen voor een vegetarisch leven.’

Gezondheidseffect

Allebei denken ze dat vegetarisch eten gezond voor je is, mits je je bewust bent van wat je nodig hebt aan voedingsstoffen. Patrick eet bijvoorbeeld veel noten voor de broodnodige eiwitten, maar ook veel groente. ‘En ik slik B12 bij, want dat mis je wel echt als je geen vlees eet. IJzer slik ik soms ook, maar we eten geregeld appelstroop en spinazie waardoor we dat wel binnenkrijgen.’ Hij voelt zich ook fysiek beter: hij heeft meer energie, een betere huid en geen last meer van zijn buik. Ook Ron voelt het verschil: ‘Het doet echt iets met je gezondheid heb ik het idee. Al doe ik ook aan hardlopen en yoga, dus het is ook het totaalplaatje.’

Barbecueën

In de zomer roken overal barbecues, dat moet wel even slikken zijn. ‘Dat is wel een dingetje’, geeft Patrick toe. ‘Ik vind het nog steeds heerlijk ruiken, maar dat gevoel trekt gelukkig ook snel weer weg. Zelf barbecueën we ook nog hoor, voor de kids met vlees en voor onszelf met groenten.’ Ook Ron steekt nog steeds de barbecue aan, bijvoorbeeld voor plakken courgette en aubergine, maar de focus ligt bij hem thuis met name op lekkere salades. ‘En op samen buiten zijn en gezellig met elkaar eten, want dat is het allerbelangrijkste.’

Tips

Overweeg je zelf om vegetariër te worden? Patrick raadt aan: ‘Kijk eens naar zo’n filmpje over wat dieren moeten doorstaan. Je schrikt ook als je leest hoeveel dieren er dood worden gemaakt voor consumptie, die aantallen zijn echt verschrikkelijk. Ik denk dat dit veel mensen over de streep zou trekken.’ Ron geeft tips voor de praktische kant: ‘In de Allerhande staan vaak vegetarische recepten, maar tegenwoordig zijn er ook geweldige kookboeken in overvloed. Geloof me, je kunt echt heerlijk vegetarisch eten!’ ‘Ook in veel restaurants, probeer het maar eens en laat je verrassen. Behalve bij de Griek, daar is het helaas kansloos’, sluit Patrick lachend ons gesprek af.