

‘Maak elke dag je werkplezierbalans op’
Van werkdruk naar werkplezier
In de rubriek Samen Gezond praten Margriet van Oosten - aanjager Banenafspraak- en P&O-adviseur Cor van der Plas over het veelbesproken onderwerp werkdruk. Ze vertellen onder meer over het programma ‘Van werkdruk naar werkplezier’.
Veel animo
‘Terwijl de animo om aan gezondheidsactiviteiten deel te nemen het afgelopen jaar tot een dieptepunt zakte, was de animo groot om aan werkdrukgesprekken deel te nemen’, begint Cor. ‘In zo’n veertig georganiseerde bijeenkomsten gaven deelnemers aan wat voor hen de grootste energievreters en energiegevers zijn. De soms heftige emoties die loskwamen en het begrip en respect ervoor maakten ook veel bij mij los.’
Betrokkenheid en bevlogenheid
Margriet ziet om zich heen veel betrokken en bevlogen collega’s die naast het werk ook oog en oor hebben voor elkaar. Ook merkt ze dat er soms even geen balans is in wat iemand wil bereiken en wat er mogelijk is. Dat levert een gevoel van werkdruk op, ongeacht of het wordt veroorzaakt door de hoeveelheid werk, de complexiteit, de druk of door de techniek. ‘Daar willen en moeten we iets mee’, aldus Margriet.
Werkdruk
‘Er is sprake van een gezonde werkdruk in een gezonde werkomgeving als je jezelf op je werk energiek voelt en als je werk verricht dat in jouw beleving ertoe doet. Je ervaart hierin veerkracht waarin je zelf kunt sturen in zowel hoeveelheid als in moeilijkheidsgraad. Het wordt ongezond als je daar zelf geen of onvoldoende regelmogelijkheden in hebt’, legt Cor uit.

Werkplezier
Margriet deelt vervolgens haar visie op werkplezier. ‘Je hebt gekozen voor je baan omdat je er energie van kreeg, je je kon ontwikkelen of omdat je het interessant vond. Wanneer het je moeite kost om dit nog steeds zo te ervaren, dan merk je dat het werkplezier afneemt. En dan ligt het gevoel van werkdruk op de loer.’
Van werkdruk naar werkplezier
De directie heeft uitgesproken een aantrekkelijk en goed werkgever te willen zijn. In het programma ‘Van Werkdruk naar Werkplezier’ komen diverse activiteiten en projecten samen die hieraan bijdragen. Dus ook aan het verbeteren van het werkplezier bij medewerkers. Dat start al ín het programma zelf door de gestructureerde en projectmatige aanpak. Daardoor kan er goed gestuurd worden op resultaat. Margriet zegt verder over het programma: ‘Aandacht voor de energiegevers en het hoofd bieden aan de energievreters is de kern ervan. Hierdoor vinden medewerkers hopelijk uiteindelijk weer een betere balans.’
Concreet
Binnenkort starten daarvoor diverse projecten die op de lange termijn de werkdruk moeten verminderen. Margriet: ‘We willen quick wins benutten, zoals teamgesprekken over werkdruk faciliteren. Maar ook weer eens een bijeenkomst waar we samenkomen om onder het genot van een broodje naar een interessante spreker te luisteren. Dat verbindt. Binnenkort vragen we collega’s via intranet om ook suggesties te doen voor best practices, oplossingen en meer verbinding. Verder gaat het programma in op het monitoren van ontwikkelgesprekken en de werkbeleving. Ook is er extra aandacht voor (preventie van) verzuim door werkdruk.’
Invloed uitoefenen
Natuurlijk kun je zelf ook iets doen. Cor doet een paar suggesties. ‘Kaart zaken waarop je geen invloed hebt aan bij collega’s die dat wel hebben. Probeer er concrete afspraken over te maken. En ga aan de slag met de dingen waar je wél invloed op hebt. Dat zijn vaak dingen in jou, waar je misschien nog in kan groeien of die je kunt veranderen.’
Afspraken maken
‘Houd elkaar ook scherp op de hoeveelheid werk, wanneer het af moet zijn en wie daarvoor verantwoordelijk is’, vult Margriet aan. ‘Maak daar afspraken over waar je elkaar aan kunt herinneren. Dat kunnen afspraken zijn met je leidinggevende of in je team, maar ook bijvoorbeeld in een projectgroep. En maak het bespreekbaar als het door omstandigheden uit de pas dreigt te lopen en de balans zoek raakt. Dan kun je samen kijken wat er nodig is. Misschien moeten er prioriteiten gesteld worden of kunnen dingen samen met een collega opgepakt worden.’
De werkplezierbalans
Tot slot tipt Margriet: ‘Maak elke dag je werkplezierbalans op. Heb ik vandaag bereikt wat ik wilde? Wat kan ik morgen anders of beter doen? Wat is dan de eerste stap die ik ga nemen?’